”Läsaren vet aldrig mer än Abdi.”
Odjuren av Ingvild Bjerkeland är en dystopi för barn och unga som utspelar sig i ett samhälle som liknar vårt. Vi passade på att ställa några frågor om boken till författaren!
När boken börjar är trettonåriga Abdi och hans lillasyster på flykt från några okända odjur som dödat deras mamma. När odjuren dök upp i samhället de bor i var deras pappa på jobbresa till Shetlandsöarna, och Abdi har fått höra talas om en båt som kan ta dem dit. Nu måste han bara lyckas ta sig själv och sin lillasyster till hamnen.
”Historien berättas genom Abdi, som är en ganska vanlig trettonåring”, berättar Ingvild Bjerkeland. ”Han har inte följt med på nyheterna så noga, eftersom han har litat på att de vuxna har koll. Men plötsligt är det han som ensam måste fixa allt. Det finns ingen ström, så därför går det inte heller att få information genom internet eller teve. Läsaren vet aldrig mer än det Abdi vet, och det var ett medvetet val, dels för att göra berättelsen kusligare, men också för att knyta läsaren närmare Abdis upplevelse.”
Handlingen kretsar kring de här okända monstren, men boken skildrar också upplevelsen av att vara på flykt, som tyvärr många barn världen över utsätts för just nu.
”Jag har lyckligtvis aldrig behövt uppleva hur det är att vara på flykt” säger Ingvild Bjerkeland. ”Men ända sedan jag var liten har jag haft liknande berättelser omkring mig. Min mamma och mormor arbetade i många år ideellt med flyktingar och asylsökande, vilket gjorde att jag kände många människor med flyktingbakgrund. När jag skrev Odjuren läste jag också många nyhetsreportage och andra skildringar från människor som flytt, och speciellt om båtflyktingar. Idag finns det dessvärre många människor med liknande historier att berätta.”
Odjuren passar läsare från 10 år och uppåt, och finns ute i butik nu!