Följ oss på sociala medier:

I din bokhandel just nu

Jag är inte gosig
Peter och vargen (nyutgåva 2024)
Matilda och den förfärlige Florian
Ett ängsligt äpple
Förskolespöket
Sex miljarder
Tvivlet
Vi är pirater
Världens bästa Molly på camping med klassen
Som en gnista
Sjuk i hela huvudet
Mullvadsstaden
Skuggan
Sopornas vänner och annat som räddat mitt liv
Hej, hejdå
Bra jobbat, mamma pingvin (board book)
Bockarna Bruse firar jul
Kommer du ihåg?
God jul, Ester Jansson
Superotursdagen
Högst upp
Hjälpa pappa städa
Jefferson gör sitt bästa
En förbjuden bok
Vargarnas välde
Iggo & Gurkan hittar ett ägg
Presenten
Morris – pojken som hittade hunden
Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien
Alla kläder på!
Dödskallen
Tolv
Frekes fot
Bara rumpor på kryssning
Om du lämnar mig här (pocket)
Världens bästa Molly och drömrummet
Den gömda dalen
Bil bil bil!
En nattpromenad
Tunneln
Supercoola hjältegänget och sporthallens hemlighet
I mitt lilla hus
Världens bästa Molly och den nya skolan
En arg apelsin
Måsen
Trollkarlens elefant
Två små riddare tar guld
Bad girls (pocket)
Åka vagn
Stormens öga
Ur askan
Vem saknar vad?
Med sådana vänner
Fyrtornet i Alexandria
Om det var krig i Norden
Vad säger krokodilen? En dag på stranden
Allomorferna
Valdemar i stora staden
Hedda och valpen
Vem kommer på kalas?
Hjälpsamma Elsie
Extra allt!
Godnattsagan eller sagan om Rebecka och mormor
De tre bockarna Bruse

Ny ungdomsbok tacklar stigmat kring psykisk ohälsa

Foto: Daniel Ekbladh

Mia Öströms nya ungdomsroman Sjuk i hela huvudet handlar om Alva, vars mamma får en psykos och blir inlagd på ett behandlingshem. Alva förstår inte riktigt vad som händer, hennes mamma är plötsligt bara en skugga av sitt forna jag. Pappan har fullt upp med sin egen sorg och rädsla och Alva blir därför ganska ensam med sin oro.

Mia Öström är en författare som inte skyggar för de riktigt svåra ämnena, mycket för att hon har egna erfarenheter att utgå ifrån.

– Jag har själv upplevt psykisk ohälsa i min närhet. Min lillebror var deprimerad och orkade inte leva. Mina föräldrar kunde inte prata om det. Inte jag heller. Att må dåligt är väldigt jobbigt och väldigt ensamt. Därför är det så viktigt att prata om det, berättar hon.

Sjuk i hela huvudet är en fiktiv berättelse, men Alvas upplevelser skulle kunna vara hämtade ur verkligheten. Enligt en studie från Karolinska Institutet har 7–11 procent av alla barn i Sverige en förälder som diagnostiserats med psykisk ohälsa inom specialistvård. Mia Öström har valt att skildra hur Alvas pappa inte förmår att vara stark och känslomässigt närvarande för sin dotter, något hon tror är ganska vanligt.

I Sverige finns ungefär 80 000 personer med psykossjukdom. Symtombilden varierar, vissa får aldrig mer än en psykosperiod medan andra får en mer kronisk variant som kallas schizofreni. Åsa Konradsson Geuken är docent i farmakologi, forskare inom fältet för schizofreni, förbundsordförande i Schizofreniförbundet, styrelseledamot i Uppsala universitets centrum för kvinnors psykiska hälsa och European Federation of Associations of Families of People with Mental Illness och dessutom anhörig till en bror med schizofreni. Hon bekräftar bilden av hur svår situationen är för en familj som är i samma sits som Alva och hennes pappa:

– När någon drabbas av en kronisk sjukdom så går anhöriga igenom olika faser, inklusive kris och sorg, vilka kan påverka individens förmåga att stötta andra. Denna utmaning förstärks ytterligare när det handlar om psykossjukdom, där stigma också blir en betydande faktor. Barn tar ofta på sig skulden för att någon i familjen blir sjuk, vilket så klart leder till stress och obehag.

Åsa Konradsson Geuken understryker hur viktigt det är att Alva och hennes pappa söker hjälp och kunskap. I ett fall som deras rekommenderar hon att gå med i Schizofreniförbundet, som erbjuder stöd och hjälp för anhöriga till personer med schizofreni och andra psykossjukdomar. Där finns möjlighet till gemenskap och utbyte av erfarenheter med andra i samma situation. Förbundet har dessutom verksamheten Källan för barn och ungdomar. Man kan också kontakta kommunens socialnämnd, som ansvarar för stödet för anhöriga.

Det finns med andra ord hjälp att få, och för Mia Öström är det viktigt att läsaren får med sig en positiv känsla när sista sidan är avslutad.

–  Jag vill visa att det finns hopp. Att saker kan förändras. Jag tänker att alla mina böcker på ett eller annat sätt handlar om just det. Att ge hopp och tröst. Även om livet känns svårt och jobbigt så blir det bättre. Allt förändras, hela tiden! 


Prenumerera på Lilla Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.