Följ oss på sociala medier:

I din bokhandel just nu

Göstas första ord
Brorsans kompis Robban
Peter och vargen (nyutgåva 2024)
Jag är inte gosig
Matilda och den förfärlige Florian
Ett ängsligt äpple
Förskolespöket
Sex miljarder
Tvivlet
Världens bästa Molly på camping med klassen
Vi är pirater
Som en gnista
Sjuk i hela huvudet
Mullvadsstaden
Skuggan
Sopornas vänner och annat som räddat mitt liv
Hej, hejdå
Bra jobbat, mamma pingvin (board book)
Bockarna Bruse firar jul
Kommer du ihåg?
Superotursdagen
God jul, Ester Jansson
Hjälpa pappa städa
Högst upp
Jefferson gör sitt bästa
Vargarnas välde
En förbjuden bok
Iggo & Gurkan hittar ett ägg
Presenten
Morris – pojken som hittade hunden
Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien
Alla kläder på!
Dödskallen
Tolv
Frekes fot
Bara rumpor på kryssning
Bil bil bil!
Världens bästa Molly och drömrummet
Om du lämnar mig här (pocket)
Den gömda dalen
Tunneln
En nattpromenad
Supercoola hjältegänget och sporthallens hemlighet
I mitt lilla hus
Världens bästa Molly och den nya skolan
En arg apelsin
Måsen
Trollkarlens elefant
Två små riddare tar guld
Bad girls (pocket)
Åka vagn
Ur askan
Stormens öga
Vem saknar vad?
Med sådana vänner
Fyrtornet i Alexandria
Om det var krig i Norden
Vad säger krokodilen? En dag på stranden
Allomorferna
Valdemar i stora staden
Vem kommer på kalas?
Hedda och valpen
Hjälpsamma Elsie
Extra allt!
Godnattsagan eller sagan om Rebecka och mormor
De tre bockarna Bruse

Lilla Piratförlaget på Bokmässan 2021

2021 års Bokmässa blir ett hybridevenemang, med möjlighet att ta del av seminarierna både på plats och digitalt. Här hittar du Lilla Piratförlaget och Gilla Böckers programpunkter!

Torsdag 23:e september

9:45–10:15 – Årets Peter Pan-pris med Anete Melece och Mats Wänblad

Den lettiska bilderboksskaparen Anete Melece tilldelades årets Peter Pan-pris för sin egensinniga bilderbok Kiosken. Hör henne berätta om boken i ett samtal med författaren Mats Wänblad.

12:45–13:15 – Mellanförskap och mormorsmål med Peimaneh Mollazehi, Minoo Shams och Yankho Kamwendo

Peimaneh Mollazehi, som i sin debutroman Den riktiga solen skildrar en pojkes första verkliga möte med sina föräldrars kultur, samtalar med Minoo Shams (Maryam och mormorsmålet och Maryam och hjärtegästerna) om hemmahörande, mellanförskap och modersmål ur ett barnperspektiv. Leder samtalet gör skådespelaren Yankho Kamwendo.

Fredag 24:e september

9:45–10:15 – Var finns Pippis arvtagare? med Sara Ohlsson, Elin Ek, Kristina Sigunsdotter, Mia Österlund och Lotta Olsson

I samband med fjolårets Pippi-jubileum funderade forskaren Mia Österlund över Pippis arvtagare i en uppmärksammad artikel. Nu möts hon och författarna Sara Ohlsson (Frallan), Elin Ek (Athena) och Kristina Sigunsdotter (Humlan Hansson) i ett samtal om komplexa flickhjältar och spåren efter Pippi i dagens barnlitteratur. Programledare är journalisten Lotta Olsson.

10:20–10:45 –Årets ALMA-pristagare med Jean-Claude Mourlevat och Yukiko Duke

Fransmannen Jean-Claude Mourlevat är årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award. Juryn gav honom priset med motiveringen att han är ”en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen för både det svåraste och det vackraste”. Möt honom i ett samtal med journalisten Yukiko Duke.

11:45–12:15 – Tjejkollektivets kraft med Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Charlotte Cederlund, Sannah Salemeh och Doreen Månsson

Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck är tillsammans med Sara Ohlsson aktuella med Jobbiga tjejer – uppföljaren till förra årets succé Fula tjejer. Böckerna handlar om tre tjejer i en högstadieklass som fått nog av orättvisor och går samman för att förändra sin situation. Tillsammans med Charlotte Cederlund (Så jävla operfekt) och Sannah Salemeh (100 % äkta fejk) diskuterar de högstadietjejers utsatthet och tjejkollektivets kraft. Samtalsledare är journalisten Doreen Månsson.

13:30–13:50 – Vitvivan och Gullsippan med Pija Lindenbaum och Pontus Nilsen

Har vi som barn en medfödd känsla för rättvisa? Vad händer i så fall med den känslan när vi växer upp? Det är teman som Pija Lindenbaum utforskar i sin nya bok Vitvivan och Gullsippan. Hon berättar om boken och samtalar kring dess teman med prästen Pontus Nilsen på Se Människans scen.

15:45–16:15 – Vad är status på den klassiska sagan? med Mia Öström, Annika Thor, Jakob Wegelius och Daniel Sjölin

En värld att försvinna i, förtrollande högläsningsstunder, att överkomma svårigheter och växa som person är alla saker vi associerar med det klassiska sagoberättandet. Mia Öström har med sin mellanåldersbok Mörkret skrivit en modern saga om jakten på ljuset, och Annika Thor och Jakob Wegelius är aktuella med Allt är ett äventyr, en barnbok som bygger på Evert Taubes äventyrliga, bitvis sorgliga och ganska sagolika liv. Möt dem i ett samtal med författaren Daniel Sjölin, om hur den klassiska sagan mår i en omvärld som ständigt tycks gå snabbare och snabbare.

16:15–16:45 – Möt årets ALMA-pristagare med Jean-Claude Mourlevat och Jenny Högström

Jean-Claude Mourlevat växte upp i ett hem nästan helt utan böcker, men skriver idag prisbelönta barn- och ungdomsromaner. Jefferson, hans första bok att översättas till svenska, handlar om en bokslukande igelkott som blir falskeligen anklagad för mordet på sin frisör. Hör Mourlevat berätta om den, och vad som kännetecknar hans författarskap, i ett samtal med litteraturkritikern Jenny Högström.

16:30–17:00 – Rättvisa – en barnlek för de minsta med Pija Lindenbaum, Maria Jönsson, Henry Ascher och Erik Titusson

Pija Lindenbaums och Maria Jönssons senaste böcker tar båda upp temat rättvisa. I Lindenbaums Vitvivan och Gullsippan får vi följa två barngrupper som lever sida vid sida, men med helt olika förutsättningar. Tills ett barn vänder upp och ner på allt! I Jönssons dragspelsbilderbok Nycklarna följer vi Castor på ena sidan och Nahid på den andra. Castor tar hand om en massa tomma hus, medan Nahid går runt med en nyckelknippa full av nycklar till hem som inte längre finns. Tillsammans med barnläkaren och ALMA-jurymedlemmen diskuterar de barn och rättvisa utifrån sina böcker. Programleder gör förläggare Erik Titusson.

Lördag 25 september

10:30–11:00 – Försvinn dumma natt med Klara Persson och Erik Titusson

Klara Perssons nya bilderbok Försvinn dumma natt handlar om att vilja skjuta upp natten för att få mer tid till att teckna och måla. Men vad händer när man väl vill att natten ska komma, och den inte dyker upp? I ett samtal med sin förläggare Erik Titusson berättar Klara om boken, och om hur det är att skapa bilderböcker själv och tillsammans med andra.

All info om biljetter och scener hittar ni på Bokmässans hemsida. Varmt välkomna att ta del av våra seminarier, på plats eller digitalt!


Prenumerera på Lilla Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.