Följ oss på sociala medier:

I din bokhandel just nu

Mitt hemliga språk
Kollokillen
Naturens rekordbok
Vi vill ha glass
Förbjudet att andas
Skogsmusen och alla färger
Det viktigaste
Bea och Bosse: Bosse är kissnödig
Bea och Bosse: Bea är stor och Bosse är liten
Stellas stulna sömn
Göstas första ord
Brorsans kompis Robban
Jag är inte gosig
Peter och vargen (nyutgåva 2024)
Ett ängsligt äpple
Matilda och den förfärlige Florian
Förskolespöket
Sex miljarder
Tvivlet
Vi är pirater
Världens bästa Molly på camping med klassen
Som en gnista
Sjuk i hela huvudet
Mullvadsstaden
Skuggan
Sopornas vänner och annat som räddat mitt liv
Hej, hejdå
Bra jobbat, mamma pingvin (board book)
Bockarna Bruse firar jul
God jul, Ester Jansson
Kommer du ihåg?
Superotursdagen
Högst upp
Hjälpa pappa städa
Jefferson gör sitt bästa
En förbjuden bok
Vargarnas välde
Iggo & Gurkan hittar ett ägg
Presenten
Morris – pojken som hittade hunden
Alla kläder på!
Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien
Dödskallen
Frekes fot
Tolv
Bara rumpor på kryssning
Världens bästa Molly och drömrummet

Prisade författaren Johan Ehn är aktuell med mellanåldersbok – för första gången

Johan Ehn Foto: Ola Kjelbye
Foto: Ola Kjelbye

Kollokillen handlar om Robin som är tolv år och åker på kollo för första gången. Där träffar han Ludvig som verkar både cool och populär. Hemma hade de två aldrig blivit vänner, men på kollot finner de varandra direkt. Och kanske är det mer än bara vänskap? Hela boken genomsyras av den där härligt nostalgiska sommarkänslan som hör barndomen till.

– Jag har nog som många andra en känsla av att det alltid var varmt och soligt hela somrarna när jag var liten. När jag stack ut tidigt på morgonen, cyklade på upptäcktsresor i skogen, var på kusinernas landställe och letade krabbor, eller satt under ett träd och ritade, precis som Robin i boken. Jag har försökt minnas den känslan, berättar Johan Ehn.

Att han kunnat skildra kollolivet så målande beror på att han själv både varit på kollo som barn och även jobbat som ledare. Dessutom har han fått hjälp av personer som varit ledare och deltagare på senare tid och delat med sig av sina upplevelser. Där har de flesta pratat om hur befriande det varit att inte få använda sin mobil på två veckor, något som inte var aktuellt när Johan själv jobbade på kollo.

– Men just den där känslan av att vara lite utanför den vanliga världen, upptäcka sig själv på ett nytt sätt – det verkar vara lika aktuellt fortfarande

En av Johans favoritscener i boken handlar om hur de två killarna smyger ut på natten och sitter och pratar tills solen går upp. Där återfinns just den där känslan av att det bara är de två som existerar, som i en bubbla utanför resten av världen. När han tänker tillbaka på sin egen kollotid inser han att han hade en upplevelse som till viss del liknar den Robin har i boken.

– Jag minns att jag hela tiden försökte hamna i samma grupp som en kille som jag ville bli kompis med, och att jag undrade vad det var för känslor som for omkring i kroppen när jag tänkte på honom. Han täljde en barkbåt till mig som jag hade kvar i många år i min ”hemliga låda”. Jag förstod det nog inte då men har insett senare att det helt klart handlade om en pirrig förälskelse. 

Johan Ehn har tidigare skrivit flera uppmärksammade böcker för ungdomar, bland annat Hästpojkarna som nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och belönades med Nils Holgerssonplaketten 2020. Att skriva för 9–12-åringar är nytt men ändå inte – han har skrivit teaterpjäser och spelat teater för den åldern under många år. Och arbetet med Kollokillen var så roligt att det inte alls är omöjligt att det blir fler böcker för mellanåldern.

– Det känns faktiskt som om jag måste ta reda på hur det kommer att gå framöver för Robin och Ludvig …

Kollokillen kommer ut på Lilla Piratförlaget den 7 juni.


Prenumerera på Lilla Piratförlagets nyhetsbrev!

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.